Groeipijnen; massage helpt!

  Posted on   by   No comments

Groei van de hond

De groei van het skelet is compleet als de groeischijven zijn vergroeid. Het skelet voltooid zijn vergroeiing in een vaste volgorde en op een redelijk vaste leeftijd.

  • Vanaf de leeftijd van 3-8 maanden begint het sluiten van de groeischijven met het volgroeien van de hak
  • en op de leeftijd van 12-24 maanden sluiten de groeischijven van de bekkenkam.

Sluiten groeiplaten hond

 

 

 

 

 

 

Het skelet is pas volledig belastbaar als alle groeischijven zich hebben gesloten en het skelet dus helemaal is uitgegroeid.

Soms zijn er obstakels onderweg naar volwassenheid. Ondanks al je goede zorgen en je voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je hond last van zijn lichaam krijgt.

Reacties waaraan je kunt merken dat je pup fysiek ongemak ervaart zijn bijvoorbeeld:

  • hij weigert ineens om een bepaalde beweging te maken,
  • hij wil niet meer over zijn rug geaaid worden
  • of zijn gedrag verandert.

Zie je klachten aan je pup, wacht dan niet te lang met het bezoeken van een dierenarts, fysiotherapeut, gedragstherapeut of osteopaat.

Groeipijnen

Groeipijn bij de hond of met een mooi woord “enostosis” is een aandoening die we uitsluitend bij de middelgrote en grote, snel groeiende rassen zien, vooral in de lange botten – humerus, ulna, radius, fibula en tibia. We zien de problemen meestal bij honden van ½ tot 1½ jaar oud, in een heel enkel geval zelfs tot wel 2 jaar oud. 

Wat zijn groeipijnen precies?

Bij de jonge honden van snelgroeiende rassen maken de lange beenderen van de poten een enorme groeispurt door. Een voedingskanaal van het beenmerg kan die groei niet helemaal bijbenen en wordt daardoor relatief te nauw. De bloedvaten die door het voedingskanaal lopen worden daardoor iets vernauwd waardoor stuwing in het beenmerg en vochtophoping onder het beenvlies optreedt. Dit is voor de hond erg pijnlijk en is verantwoordelijk voor de zogenaamde “groeipijn”. 

Welke symptomen zie ik bij groeipijnen?

Het meest duidelijke symptoom is kreupelheid die dan weer aan de ene poot dan weer aan de andere poot het meest erg is. Overigens is het ook mogelijk dat de hond steeds met dezelfde poot kreupel loopt. Wat we ook vaak zien is dat de hond alleen maar slomer en/of wat pieperig is.

De diagnose kan gesteld worden dmv röntgenfoto’s.

De aandoening gaat uiteindelijk vanzelf over met het ouder worden van de hond. Echter is de pijn voor de hond erg vervelend. Waardoor de hond minder gaat bewegen en steeds slechter gaat lopen. In een ernstig geval kan een hond nog heel weinig willen bewegen. De dierenarts behandelt groeipijnen meestal met pijnstillers en rust. Naast  de  reguliere  behandeling  met  pijnstillers, is  er  ook  een  mogelijkheid  om  de pijn met  homeopathische middelen  onder  controle  te  krijgen.

Massage werkt echter ook pijnstillend en is daarom ook voor deze honden aan te bevelen. Met massage kun je die vicieuze cirkel doorbreken en vanaf het bot weer ervpassend bewegingsadvies bij groeipijnenoor zorgen dat pezen en spieren weer meer gaan werken.

Daarnaast is een passend bewegingsadvies ook heel belangrijk om overbelasting te voorkomen.

Massage bij groeipijnen

Hoe kan therapeutische massage helpen bij groeipijnen? Massage verbetert de bloedsomloop waardoor de bloedcellen beter worden gevoed en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam wordt versneld. De spiertonus en balans wordt door massage beïnvloed waardoor de fysieke stress die op botten en gewrichten wordt vermindert. Massage, gecombineerd met balans en coördinatie oefeningen, verbetert het lichaamsbewust zijn van je pup. Dit zorgt ervoor dat je hond geen verkeerd gangwerk of bewegingen aanleert als gevolg van overcompensatie.

Wees voorzichtig met massage op de aangetaste poot omdat elke druk op het getroffen bot erg pijnlijk is. De rest van het lichaam kan normaal gesproken worden gemasseerd.

Massage bij pijn is altijd heel zacht. Hieronder worden een paar technieken uitgelegd die je kan inzetten bij groeipijnen. Werk vanaf de schouder/bekken naar de tenen. En werk zacht!

Het is altijd erg belangrijk om goed naar de signalen van de hond te blijven kijken.

massage bij groeipijnenStrijking (Effleurage) is een zachte lange, langzame strijkingen met je handen, te beginnen bij het hoofd van de puppy’s en helemaal tot aan de staart en voeten. Deze techniek helpt de doorbloeding maar bevordert ook de ontspanning. Begin met een lichte druk en bouw de druk langzaam iets op. 

Vingertop massage maakt gebruik van de toppen van je vingers in kleine, cirkelvormige patronen om de spieren onder de huid te bewegen. Druk niet direct op het bot. Plaats je vingertoppen aan weerszijde van de ruggengraat. Deze massage helpt om stijve spieren en weefsels los te maken.

Lemniscaat
Je begint de strijking bij het bovenste rondje van de 8 en je maakt een beweging met de klok mee. Het onderste rondje volgt daarna tegen de klok in. Je kunt deze strijkingen op het gehele lichaam toepassen. Met grote lemniscaten leg je verbindingen tussen de verschillende lichaamsdelen, met kleine lemniscaten werk je lokaal, bijvoorbeeld op en rond de gewrichten.

Voeding bij groeipijnen

Snelle groei en voeding met een hoog-eiwit, hoog calcium gehalte kan invloed hebben op de groei en groeipijnen.  Het beperken van de groei kan door over te gaan op een voer speciaal ontwikkeld voor jonge honden van grote rassen.  Een van de oorzaken van het ontstaan van groeipijnen is een te veel aan Calcium in de voeding. De juiste Calcium-Fosfor verhouding is dus heel belangrijk. Raadpleeg je dierenarts of voedingsdeskundige voor dieetadvies bij groeipijnen.

Sommige honden met groeipijn hebben een slechte eetlust; in deze gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een goed evenwichtig en smakelijk dieet krijgen. In sommige gevallen kunnen supplementen zoals omega vetzuren of antioxidanten zoals vitamine C nuttig zijn.

Tot slot

Op zich is deze aandoening dus onschuldig, ware het niet dat deze jonge snel groeiende honden door de pijn ‘verkeerde’ bewegingspatronen aanleren. Dit kan resulteren in overcompensatie van andere ledematen. Raadpleeg alstublieft je dierenarts als je pup steeds een van de hierboven genoemde symptomen vertoont. Voor meer informatie over massage bij groeipijnen, kan je contact opnemen met Hondenmassage Yvette Behrtel 06-53605642.

Categories: Geen categorie
error: Content is protected !!