Groei en groeipijnen

  Posted on   by   No comments

Een jonge hond groeit in zijn eerste levensjaar heel hard. Sommige honden (grote honden) groeien harder. Als de pup met 7/8 weken bij je thuis komt, moet hij nog veel leren en nog heel veel groeien. Groeien kost veel energie. Een goede voeding is daarbij heel belangrijk.

Maar er komt meer bij kijken bij het opgroeien tot gezonde, vrolijke huishond. Een gezonde balans tussen belasting en rust zeer belangrijk.

 

Belasting op botten, door wandelen, spelen en rennen, geeft het botweefsel de prikkels die het nodig heeft om de kraakbenige botten van de pup te laten groeien en te transformeren in volwassen beenderen.

Rust is daarentegen nodig om te zorgen dat de prikkel die de belasting heeft gegeven, ook daadwerkelijk te verwerken tot groei.

Jonge dieren in de natuur trekken sprintjes en pakken korte momenten van spel en gaan daarna weer slapen, dat is de juiste balans tussen actie en rust. Voor de ontwikkeling van een gezond bewegingsapparaat is het van belang dat de pup dus niet te lang achter elkaar hoeft te lopen. Je zult je pup dus tegen zichzelf moeten beschermen door hem op tijd rust aan te bieden.

De groei van het skelet is pas compleet als de groeischijven zijn gesloten. Het skelet voltooid zijn vergroeiing in een vaste volgorde en op een redelijk vaste leeftijd.

  • Vanaf de leeftijd van 3-8 maanden begint het sluiten van de groeischijven met het volgroeien van de hak
  • en op de leeftijd van 12-24 maanden sluiten de groeischijven van de bekkenkam.

Het skelet is pas volledig belastbaar als alle groeischijven zich hebben gesloten en het skelet dus helemaal is uitgegroeid.

Soms zijn er obstakels onderweg naar volwassenheid. Ondanks al je goede zorgen en je voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je hond last van zijn lichaam krijgt.

Reacties waaraan je kunt merken dat je pup fysiek ongemak ervaart zijn bijvoorbeeld:

  • hij weigert ineens om een bepaalde beweging te maken,
  • hij wil niet meer over zijn rug geaaid worden
  • of zijn gedrag verandert.

Zie je klachten aan je pup, wacht dan niet te lang met het bezoeken van een dierenarts, fysiotherapeut, gedragstherapeut of natuurlijk een masseur.

Groeipijnen

Groeipijn bij de hond of met een mooi woord “enostosis” is een aandoening die we uitsluitend bij de middelgrote en grote, snel groeiende rassen zien. Meestal ontstaan de problemen vanaf een half jaar.

Wat zijn groeipijnen precies?

Bij de jonge honden van snelgroeiende rassen maken de lange beenderen van de poten een enorme groeispurt door. Een voedingskanaal van het beenmerg kan die groei niet helemaal bijbenen en wordt daardoor relatief te nauw. De bloedvaten die door het voedingskanaal lopen worden daardoor iets vernauwd waardoor stuwing in het beenmerg en vochtophoping onder het beenvlies optreedt. Dit is voor de hond erg pijnlijk en is verantwoordelijk voor de zogenaamde “groeipijn”.

Welke symptomen zie ik bij groeipijnen?

Het meest duidelijke symptoom is kreupelheid die dan weer aan de ene poot dan weer aan de andere poot het meest erg is. Overigens is het ook mogelijk dat de hond steeds met dezelfde poot kreupel loopt. Wat we ook vaak zien is dat de hond alleen maar slomer en/of wat pieperig is.

De diagnose kan gesteld worden dmv röntgenfoto’s.

Behandeling

Groeipijnen gaan vanzelf weer over als de hond ouder wordt. Dit neemt niet weg dat de pup er behoorlijk veel last van kan hebben.

Hierdoor kan hij minder gaan bewegen en steeds slechter gaan lopen. De dierenarts behandeld dit meestal met pijnstillers en rust zijn belangrijk op korte termijn.

Massage

Gerichte massage en oefeningen kunnen helpen.  Massage is een veilige en effectieve manier om pijn te bestrijden.  Massage heeft  invloed op de hersenen, wat het pijnstillende effect zou kunnen verklaren. Misschien verhoogt massage het serotoninegehalte, wat naar men aanneemt het pijnbeheersingssysteem van het lichaam regelt. Een andere mogelijkheid is dat massage een diepe, herstellende slaap bevordert. Dit leidt tot minder ‘substance-P’ in het brein; dit laatste is een chemische stof die met pijn verband zou houden.

Met een massage van 20 minuten wordt dit effect al bereikt. Het mooie is ook nog dat massage na drie maanden nog steeds aantoonbaar effect heeft.

 

Bron: dierendokters, medische dossier
Categories: Geen categorie
error: Content is protected !!