Gedrag en massage; een mooie combinatie

Massage kan je ook heel goed in zetten bij gedrag. Het is meer dan alleen maar aanraken. Hondenmassage Yvette Behrtel werkt met de nieuwste aanpak, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Bij gedrag vragen kijk ik vooral ook naar de emoties die een hond heeft. Ik noem dit: Emoties in balans.

‘Probleemgedrag’

Ik vind het altijd moeilijk om te spreken over ‘probleemgedrag’. Iets is pas een probleem als de eigenaar dat een probleem vindt. Dat is voor iedereen weer anders. De een vind het vervelend dat zijn hond blaft, de ander vindt dat juist wel prettig. Hij waakt immers over je. Als de eigenaar bepaalt gedrag van zijn hond vervelend vind, kan het een probleem worden. Dat wil nog niet zeggen dat het voor de hond een probleem is. Misschien vind hij het juist wel heel erg leuk om overal tegen te blaffen. Hij heeft het ‘gevoel’ iets nuttigs te doen, namelijk iedereen en alles wegjagen.

Bij ‘probleemgedrag’ is alleen trainen en de situatie beheersbaar maken (management) niet altijd voldoende. Ook alleen massage zal het gedrag niet oplossen als sneeuw voor de zon. Het is juist de combinatie die mooie resultaten oplevert. Dat is waar het in deze methode omdraait. Het maakt dus niet uit om welke gedrag het gaat: angst, stress, trekken aan de lijn, blaffen, verlatingsangst, uitvallen aan de lijn, enz.

Emoties in balans

De basis voor deze methode is het in balans brengen van de 7 emotionele systemen van een hond. We kennen inmiddels de volgende 7 emoties:

  • Seeking; hierbij draait het bij honden om motivatie, interesse en frustratie.
  • Play; gaat allemaal over plezier en vrolijkheid.
  • Care; het woord zegt het al ‘verzorging’. Maar ook koestering, aantrekkingskracht. Met massage werken we veel op dit systeem.
  • Fear; angst, fobie, psychisch trauma zijn allemaal tekenen van Fear.
  • Panic; hierbij draait het niet zozeer om paniek, maar om verlatingsangst en verdriet bij honden.
  • Rage; deze is makkelijk: woede, prikkelbaarheid.
  • Lust; ofwel erotische gevoelens.

Op Doggo staat een heel mooi artikel waarin deze emoties uitgebreid uitgelegd worden.

Werken op basis van communicatie signalen

Tijdens de massages bepaalt de hond eigenlijk hoe de sessie verloopt. Door goed naar alle signalen van de hond te luisteren, krijg je vertrouwen. Alleen op deze voorwaarde werkt massage. De communicatie signalen vloeien voort uit de emoties die de hond ervaart. En emoties zijn voorlopers van gedrag. Verander je de emotie bij de hond, dan kan je ook het gedrag veranderen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Oefeningen bij gedrag en massageMassage en meer

Met training, oefening en massage werk ik aan het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfbeheersing van de hond. Door de hond een alternatief te bieden, verandert de emotie. Met mentale en/of fysieke uitdagingen en met massage krijg je meer ontspanning in de hond. De samenwerking tussen de hond en de eigenaar speelt hierbij een cruciale rol. Daarom krijgt de eigenaar ook altijd een aantal opdrachten mee om tussen de sessies op te bouwen. Ze zijn op maat gemaakt en zo uitgekozen dat zowel de hond als de baas hier veel plezier aan beleven. Een bijkomende voordeel: je band met je hond versterkt!

 

error: Content is protected !!