Diagnose en dan?

  Posted on   by   No comments

Je hond helpen met zijn herstel na of tijdens de behandeling van een dierenarts

Als hondenmasseur krijg ik nog wel eens de vraag wat het verschil is tussen een fysiotherapeut, een osteopaat en natuurlijk een masseur. En met welke klachten moet je nu naar welke therapeut? Veel therapieën hebben bepaalde raakvlakken met elkaar, maar elke therapie heeft ook zijn eigen specifieke kwaliteiten en kenmerken.

Als je hond niet lekker in zijn vel zit, heeft pijn of erger is een bezoek aan de dierenarts de eerste stap.  De dierenarts luistert naar je verhaal en kijkt naar je hond. En na eventueel nog wat onderzoeken wordt dan een diagnose gesteld en een behandeling opgestart.

De behandeling van de dierenarts, bijvoorbeeld bij een knie operatie, kan goed samen gaan met ondersteunende therapie van een masseur of fysiotherapeut. Deze therapieën kunnen heel goed helpen bij het herstel.

Meer en meer hondeneigenaren gaan zelf opzoek naar andere mogelijkheden en komen al gauw uit bij een fysiotherapeut, een osteopaat, een kynologisch masseur e.d.  Maar ook dierenartsen sturen mensen door met hun hond.

De keuze voor een bepaalde therapie of therapeut is vaak heel subjectief. Een bepaalde therapie spreekt je meer aan dan de ander, je hebt een klik met een therapeut of je hoort goede verhalen over een bepaalde therapeut.

Hieronder zal ik proberen de verschillen tussen de therapieën duidelijk te maken, zodat je een betere overweging kan maken.

Kynologisch Massagetherapie:

Masseren is de oudste vorm van therapie. Het vergroot de doorbloeding in spieren en gewrichten. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter worden aangevoerd, en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Dit bevordert het natuurlijk herstel bij spier- en gewrichtsklachten.

Massagetherapie helpt bij ontspanning of voor het behandelen van specifieke pijnklachten. Naast de stres reducerende werking, kan massage vaste lichamelijke en gedragsmatige patronen doorbreken en het natuurlijke evenwicht herstellen.

Honden met gedragsproblemen bouwen vaak spanning op in hun lijf. Deze spanning zit dan in het bindweefsel en de spieren. Daar bij komt dat deze honden zich vaak minder bewust zijn van hun lichaam. Met massage en bewust aanraken beïnvloedt je het lichaam zodanig dat het een goede ondersteuning is bij gedragstherapie.massage

Massage kan ook een aanvullende behandeling zijn voor honden met bijvoorbeeld spierkrampen, tendinitis, artritis, verrekkingen, verstuiking, heup en elleboog dysplasie om hun welzijn te verbeteren.

Een kynologisch masseur stelt zelf geen diagnose, maar werkt hierin samen met dierenartsen en fysiotherapeuten.

Myotherapie:

Myotherapie wordt afgeleid van het voorvoegsel “myo”, wat ‘spieren’ betekent. Myotherapie is gevorderde methode gericht op spieren. Het succes van deze methode is de combinatie van massage samen met het gebruik van specifieke corrigerende oefeningen voor de ontspanning van spieren.

Myotherapie is een methode om spierkramp te ontspannen, circulatie te bevorderen en pijn te verlichten. En is bedoeld voor chronische gevallen die een gevolg kunnen zijn van een trauma uit het verleden, compensatie in het lichaam door een ziekte of steeds terugkerende stress en beweging.

Voor rugpijn, herstel na een diagnose, sportblessure, of hulp bij oefenprogramma’s/revalidatie is myotherapie fantastisch.

Ook een myotherapeut stelt geen diagnose. En is een aanvullende therapie.

Fysiotherapie:

canine-topFysiotherapie (of kinesitherapie) is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel het bewegingsapparaat genoemd. Fysiotherapie is een beschermd beroep.

Fysiotherapie maakt een deskundige diagnose van de blessure, bewegingsstoornissen of pijnlijke aandoeningen en gebruikt een scala aan manuele technieken en elektro therapeutische middelen om de pijn te verminderen en de kwaliteit van de beweging te verbeteren.

Er zijn veel aandoeningen die in aanmerking kunnen komen voor fysiotherapeutische behandeling, zoals aandoeningen aan het bewegingsapparaat die het gevolg zijn van spier-, pees-, gewrichts- of wondproblemen, spondylose, hernia,  kruisband/meniscusletsel van de knie, peesontstekingen, artrose, e.d.

Osteopatie:

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken. Het gaat daarbij niet alleen om grote bewegingen van romp, poten, maar ook om kleine bewegingen van organen en zenuwstelsel. Een bewegingsbeperking in één of meerdere bewegingssystemen kan klachten veroorzaken. Een osteopaat onderzoekt het hele lichaam op blokkades en probleemzones. Deze worden direct met zachte manuele technieken los en vrij gemaakt. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund.

Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten.Screen-Shot-2015-09-28-at-11.07.40-am-1500x430

Chiropractie:

Chiropractie is een behandelmethode die zich richt op het vaststellen, behandelen en voorkomen van neuro-musculaire aandoeningen. Tijdens een chiropractisch consult wordt de gehele wervelkolom en eventueel ledematen op beweeglijkheid in de specifieke gewrichten onderzocht. Volgens de chiropratie besturen de zenuwen alle processen binnen het dierlijk lichaam, er wordt aangenomen dat er wanneer binnen deze processen iets fout gaat, de oorzaak vaak terug te vinden is binnen het zenuwstelsel.

Behandelingsmethoden binnen de chiropractie zijn vooral de manipulatie van gewrichten, behandeling van spieren (waaronder massage), rehabilitatie door versterkende lichamelijke oefeningen (zoals bij de fysiotherapeut) en daarnaast advies over de algemene gezondheid zowel als voedingsadvies en mentale ondersteuning .

Zoals je al gemerkt zult hebben is onderscheid best moeilijk te maken. Ik ben van mening dat bovenstaande therapieën heel goed kunnen samenwerken met de reguliere dierenarts. En door samenwerking kan je het welzijn van de hond alleen maar versterken!

Overleg met je dierenarts en geef duidelijk aan waarom je voor een andere therapie kiest. Het gaat tenslotte om het welzijn van jouw hond.

Tot slot

Niemand is blij met een disbalans in de gezondheid van je hond. Een gezond leven met zowel een mentale als fysieke balans, goede voeding en voldoende beweging en mentale prikkeling levert de optimale mix om het zelfgenezend vermogen te stimuleren. Rust, reinheid en regelmaat, en voldoende (zonnige) buitenlucht blijven ouderwetse, maar zinvolle begrippen die daarbij kunnen ondersteunen.

 

Categories: Geen categorie
error: Content is protected !!